top of page

Branden i Smedjan

15:40 fick räddningstjänsten larm om eld i Smedjan. Elden spred sig fort och som mest var det fjorton brandbilar från tio enheter på plats för att bekämpa elden. De gjorde en heroisk insats i vad vi alla trodde skulle sluta i en helt nerbrunnen kyrka. Själv blev det mycket jobb med att samordna polis och räddningstjänst men det var så många som verkligen gjorde fantastiska insatser. Ett stort tack till alla er!

Det som brunnit ner är kare gaveln där lägenheten, ungdomsrum, kontor och även entrén förstörts. Räddningstjänsten fick pumpa in enorma mängder vatten för att få kontroll på elden. Elden spred sig sedan under taket så att brandmännen fick riva upp stora delar av taket för att kunna stoppa krypeld. Efter samtal med räddningstjänsten så tog de ett beslut om att sluta pumpa vatten och i stället fick de hit en enhet från Kode brandstation som hade kunskap och utrustning för att punktsläcka elden. Detta gjorde att vi klarat oss från ännu större skador av allt vatten i kyrksalen. Räddningstjänsten kunde då istället börja suga ut vatten från kyrksalen och andra platser i byggnaden. Så när jag vid 10 tiden hade avstämning med räddningstjänsten så kunde vi konstatera att kyrksalen klarat sig helt från brandskador. Innertaket i kyrksalen har nästan helt klarat sig fån vattenskador och saneringsfolket som kom på plats när räddningstjänsten avslutade sitt arbete menar att de kanske kan avfukta och avjonisera bort all röklukt och på så sätt kanske helt rädda kyrksalen. Men det återstår att se hur mycket vatten och rök skadat den del av byggnaden som inte brandskadats... Men smedjan står kvar. Cafet, kidslokalen och stora kyrksalen har därmed klarat sig nästan oberörda. Vilket man får säga är Guds nåd med tanke på hur mycket det bra i början.


Nu har Polisen säkrat upp byggnaden för att brandtekniken skall göra en teknisk undersökning och Polisen rubricerar det som mordbrand (Mordbrand innebär "ett brott som innebär att någon avsiktligt anlägger brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa, eller fara för omfattande förstörelse av någon annans egendom. Det krävs alltså inte att någon dör av branden".)


När väl polisen är klar med den tekniska undersökningen så tar vi över ansvaret tillsammans med Restvärdesledaren som hjälper till när räddningstjänsten avslutar och försäkringsbolaget tar vid. De hjälper till med att säkra upp fastigheten och tar första ansvaret för sanering mm. Det är väl egentligen efter att restvärdesledaren gjort sin bedömning som vi vet vad som blir nästa steg.


Men det verkar ändå som om vi kan få bort röklukt och säkra upp el mm så kan vi nog kunna vara i cafet hyfsat omgående.


Branden har fått mycket uppmärksamhet i Media:


53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Uppdatering efter branden lördag 25 sept

Nu är steg klart av efterarbetet efter branden som handlar om att säkerställa platsen rensa bort och påbörja rivning. På måndag har vi ett stort möte med försäkringsbolaget, Saneringsbolaget, Byggfirm

Comments


bottom of page